Vad är rakknivar gjorda av?

På denna sida:

 

Bladet

Stål

Rosfritt stål är ett mycket vanligt val för baldet hos rakknivar. Vissa tillverkare skriver ut exakt vilken typ av rostfritt stål det rör sig om, medan andra nöjer sig med att meddela att det är rostrfritt stål. Generellt sett brukar så kallat kolstål hålla mycket hög kvalité.

Även om din rakkniv är gjord av rostrfritt stål så bör du ta väl hand om den genom att rengöra den efter varje användning och regelbundet olja in den.

Väl omskött är stål ett mycket bra material för rakknivar, eftersom det är starkt och motståndskraftigt utan att vara ohemult dyrt. Ett blad av stål gör det möjligt att slipa fram en vass egg som passar väl för rakning.

Kolstål

Kolstål är en typ av stol med extra hög kolhalt, vanligen mellan 0,01% och 0,08%. När man ökar på mängden kol i stål ökar stålets styrka i vissa avseenden, men samtidigt förlorar stålet en del av sin duktilitet vilket gör det sprödare.

Kolstål används ofta vid tillverkning av produkter som måste kunna motstå tuffa påfrestningar, till exemepl bilkarosser. En rakkniv av kolstål är hållbar och går att slipa så att den blir extremt vass.

Titan

Titan är ett en mycket moståndskraftig metall som inte rostar och som står emot de flesta syror mycket väl. Samtidigt har den samma hårdhet (6 Mohs) som ohärdat stål, vilket gör att titan går att bearbeta med samma verktyg som man använder för stålbearbetning.

Rakknivar gjorda av titan är mycket tåliga och inte alls lika underhållskrävande som stålknivar, men smakar det så kostar det – räkna med att betala en hel del för en rakkniv av titan.

Det är extremt ovanligt att vara allergisk eller överkänslig mot titan, vilket är en av anledningarna till att man inte sjukvården ofta väljer titan när man behöver plantera in något i människokroppen, till exempel skruvar i skelettet.

Varning: Det finns många försäljare som slirar lite på sanningen om sina rakknivar och till exempel använder sig av TITAN som varumärke och bara i den finstilta berättar att det rör sig om ett stålblad, eller av en legering som innehåller en mycket låg andel titan. Det finns ockås tillverkare som helt enkelt ljuger och hävdar att bladet är av titan fast det inte är det. Att kniven är dyr är inte någon garanti – den här typen av bluffar och semi-bluffar förekommer i alla prisklasser. Vill man köpa en titankniv är det viktigt att göra sin hemläxa och kontrollera vad säljaren har för rykte bland titanfantasterna.

Silver

Hos exklusiva antika rakknivar är det vanligt med silverblad eller blad bestående av en silverlegering. Det ökade intresset för rakknivar nu i det 21:a århundradet har gjort att det även sker en viss nyproduktion.

Damaskus stål

Damaskering eller mönstervällning är en komplex smidesteknik där man sammanfogar flera lager av olika järn- och stålkvalitéer för att få fram ett blad som har det bästa av två världar: kan slipas skarpt som stål samtidigt som det är segt som järn och inte lätt splittras. Om man sedan etsar bladet går det att se mönstret på ytan.

I dagligt tal brukar man kalla detta för damaskusstål, eftersom det av tradition förknippas med staden Damaskus.

Damaskusstål är ett åtråvärt material för rakknivar, men kostar en hel del. Så, vilket är fördelarna? Den främsta lockelsen med damaskusstål för rakknivar är helt klart estetisk. Att råka splittra sitt svärd när man hugger av någons arm är ett vardagsproblem om man är en medeltida riddare eller samuraj, däremot är det inte något man behöver oroa sig över när man sätter en rakkniv mot sin egen mjuka kind. Därför är damaskusstål inte något som ger en markant förbättrad rakupplevelse rent praktiskt, däremot är det många som gillar bladets vackra utseende och materialets historiska kopplingar.

Handtag

Trä

Handtag av trä förekommer i alla prisklasser, och både träslag, bearbetning och utformning varierar. Innan man köper en rakkniv är det därför bra att ta reda på mer fakta om handtaget, särskilt om man är redo att göra en lite större investering och vill vara säker på att handtaget är av samma höga kvalité som bladet.

Stål

Stålhandtag är ofta mycket hållbara och det är ovanligt att de går sönder. De är dessutom lätta att hålla rena.

Stålhandtag (och andra metallhandtag) känns annorlunda i handen än handdtag av material som trä, ben och plast. Det är också vanligt att handtag av metall, inklusive stålhandtag, är annorlunda utformade än handdtag gjorda av andra material.

Stålhandtag på rakkniven är ofta något man antingen älskar eller hatar, MEN det är också en fråga om vad man är van vid. Är man van vid plasthandtag (vanligt hos billigare rakknivar) kan det ta en tid att vänja sig vid den annorlunda känsla som stålhandtaget ger. Om du ogillar din första rakning med en rakkniv med stålhandtag innebär detta alltså inte per automatik att du hör hemma i gruppen som hatar stålhandtag för resten av livet, utan det kan mycket väl vara så att du kommer att börja älska stålhandtag bara du får in rätt teknik.

Plast

Plasthandtag är vanligast på billiga rakknivar, och sedan blir det ovanligare ju högre upp i prisklasserna man rör sig. Detta innebär dock inte att en rakkniv med plasthandtag automatisk är av låg kvalité eller har ett dålig blad.

Ett exempel på en rakkniv som jag personligen anser håller helt okej kvalité är Giesen & Forsthoff Cut Throat med handtag av svart plast. Är man ute efter en rakkniv och behöver hålla sig inom en liten budget är detta ett prisvärt alternativ, och är man osäker på om man verkligen gillar att raka sig kan den här kniven vara en rimlig instegskniv. Det är fullt förståeligt att man inte vill lägga ut stora pengar när man precis har börjat nosa på ”hobbyn”, men man bör samtidigt tänka på att en skräprakkniv kommer att ge en dålig rakupplevelse. Det gäller därför att verkligen se till att man får en så bra kniv som möjligt för pengarna. Det finns många som hävdar att de testat att raka sig med rakkniv men att det var för svårt / krångligt / obehagligt….och när man ber dem berätta lite mer så visar det sig att de haft en riktigt usel (och ofta även dåligt slipad) rakkniv. Självklart blir upplevelsen därefter – det är som att äta ett paket snabbnudlar och därefter hävda att man inte gillar kinesisk mat.

När man har blivit van vid att raka sig med rakkniv och insett att man vill fortsätta göra det varje dag resten av sitt liv är det vanligt att man väljer att byta upp sig från plasthandtag till något som känns bättre i handen och ger ett bättre grepp. Särskilt kombination blöt eller fuktig hand + plasthandtag är trevlig att slippa ifrån.

Cellidor

Cellidor är en slags extra stark plast. Materialet är lite dyrare, och därför brukar man inte hitta cellidorhandtag på de allra billigaste rakknivarna. Cellidor har ungefär samma fördelar och nackdelar som annan plast, fast med något högre hållbarhet.

Mammut rakkniv

Precis som dagens elefanter hade mammutarna betar, och när mammutar hittas infrusna i den ryska tundran brukar betarna tas tillvara eftersom mammut-elfenben är värdefullt. Ett av användningsområdena för mammut-elfenben är som handdtag till rakknivar.

Att köpa en rakkniv med handtag av mammut-elfenben är inte billigt. Dels kostar ju själva elfenbenet, och dels är det ovanligt att en tillverkare sätter ihop ett dyrt elfenbenshandtag med ett billigt knivblad.

Mammut-elfenben är alltså elfenben från djur som dog för mycket länge sedan. Rakknivar med handtag gjorda av elefant-elfenben avråder jag alla från att köpa, eftersom man genom sitt köp riskerar att bidra till den illegala jakten på elefanter och dessutom skaffa sig själv problem med lagens långa arm. Enda undantaget är om det rör sig om mycket specifika omständigheter där du med säkerhet vet att det rör sig om en rakkniv som inte härstammar från illegal jakt OCH du är helt införstådd med alla juridiska hinder du kommer att behöva passera för att kunna köpa och äga den här kniven lagligt. För mig personligen känns inte verkligen inte värt vare sig risken eller besväret, men vi har alla olika preferenser. Mer information hittar du hos Jordbruksverket.