Hur använder man en rakkniv

På denna sida:

Hur använder man en rakkniv – den snabba guiden:

  1. Rengör huden och skäggväxten med varmt vatten.
  2. Applicera raklödder.
  3. När raklöddret har hunnit verka i några minuter, sträck ut den bit hud som ska rakas.
  4. Placera rakkniven mot huden med 30 graders lutning.
  5. Dra försiktigt rakkniven medhårs. Du ska inte trycka den mot huden, utan bara låta den glida längs med ytan. Efter några drag medhårs kan du behöva göra några drag mothårs för att åstadkomma en riktigt nära rakning. Upprepa tills det området är renrakat.
  6. Gå vidare till nästa område och genomför #3, #4 och #5 där.
  7. När du har rakat alla ytor som du vill raka, tvätta av dig med vatten för att få bort rester av raklödder och skägg.
  8. Applicera aftershave. Eller strunta i det, aftershave är inte obligatoriskt. Du kan också välja att applicera en ansiktskräm som hjälper till att skydda och återukta huden.
  9. Rengör kniven med vatten och olja in den.

Fortfarande osäker? Öva genom att raka en persika. Klara du av att raka bort luddet på persikan utan att skära sönder det tunna fruktskalet?

Förbered huden

Innan man börjar raka sig förbereder man sig genom att rengöra sig och blöta hud och skäggväxt med varmt vatten. Därefter applicerar man raklödder på de delar av huden som ska rakas.

Jag använder mig av raktvål och rakborste hellre än skum på burk. En rätt använd raktvål kan vara riktigt dryg, så även om man lyxar till det och betalar för en högkvalitativ tvål blir det ofta billigare i längden jämfört med skumburkarna.

När du har applicerat raklöddret, låt det verka i några minuter innan du börjar raka dig.

Raka sig med rakkniv

TRYCK INTE KNIVEN MOT HUDEN

Om du är van vid att raka dig med en vanlig rakhyvel är du förmodligen också van vid att trycka hyveln mot huden. Detta ska man inte göra när man rakar sig med rakkniv eftersom det innebär en hög risk för skador. Rakkniven ska bara glida över huden och skära av skäggstråna längs med hudytan.

Att trycka hyveln mot huden är en ovana som kan vara svår att vänja sig av med om man inte koncentrerar sig på rakningen, och den är en stark anledning till att många tycker att det känns ”farligt” att raka sig med rakkniv.

Okej, nu vet du vad du inte ska göra. Men vad ska du göra?

  • Du ska hålla rakkniven med cirka 30 graders lutning mot huden.
  • Du ska sträcka ut huden innan du drar med rakkniven över den. Att inte sträcka ut huden ökar risken för att skära sig. Hakan är ett område som kan vara extra knepigt – du kan behöva spänna käkmusklerna för att sträcka ut huden tillräckligt. Sitt framför en spegel och grimasera för att hitta rätt.
  • Som nybörjare bör du raka med drag som är både korta och långsamma. I takt med att du blir mer van kan du börja försöka dig på längre rörelser, och du kommer förmodligen också bli snabbare, men detta är inte något som du ska pressa fram. En veckas rakning med rakkniv innebär inte att du är ett barberarproffs.
  • Raka dig inte med rakkniv när du har nedsatt motorik, till exempel på grund av berusning eller sjukdom. Det kan vara idé att ha några säkerhetshyvlar hemma att ta till i sådana situationer.
  • Se till att du ingen kan råka putta på dig medan du rakar dig, varken människor eller husdjur. Låst dörr till badrummet kan vara nödvändigt om du har småfolk och/eller fyrbentingar som stojar omkring.

Skall man raka med eller mothårs?

I korta snabbguider är det vanligt att man blir rekommenderad att raka medhårs med rakkniv. Detta är dock en sanning med modifikation; det går att raka sig både medhårs och mothårs med en rakkniv. Det är enligt min erfarenhet bäst att börja med att raka sig medhårs. Efter några drag medhårs kan man behöva raka mothårs för att få en riktigt nära rakning. Du rakar dig alltså medhårs för att få bort det mesta av skägget, men går sedan tillbaka till samma område om gör några drag mothårs för att få bort envis skäggstubb som fortfarande är kvar.

Det behövs flera drag

Rakning med rakkniv innebär att man gör flera drag över samma område för att få bort allt skägg. Att försöka raka sig med ett enda drag ökar skaderisken eftersom det är lätt hänt att man trycker kniven mot huden för att komma närmare.

Det brukar ta åtminstone tre drag för mig att raka ett område i ansiktet, och när jag var nybörjare tog det betydligt fler drag än så.

Var börjar man?

Många män som rakar ansiktet börjar med kinderna och polisongområdet, och går sedan vidare till andra delar av ansiktet, men ordningen man rakar i är bara en smaksak och det finns inget som är rätt eller fel.

Om du aldrig har använt en rakkniv tidigare rekommenderar jag dock att du inte börjar med komplicerade områden som hakan eller mellan näsan och överläppen, utan startar med just kinder och polisongområden. Mitt tips är att du rakar de lätta områdena med rakkniv många gånger för att lära dig grunderna, och använder en säkerhetshyvel till resten av ansiktet tills du har blivit varmare i kläderna.

Var försiktig under näsan!

Som nämnts ovan är området mellan näsan och överläppen ett av de knepigaste att raka. Det kan vara svårt att komma åt, och dessutom är huden extra känslig.

Generellt sett rekommenderar jag att den som rakar sig med rakkniv gör många drag istället för att försöka klara sig med några få, men just det här området är ett undantag – i alla fall om du har känslig hud. Om du märker att många drag i detta område orsakar hudproblem för dig måste du reducera antalet drag. Raka bara två drag medhårs, och gå sedan över till att raka (så få drag som möjligt) mothårs, det vill säga nerifrån och upp.

Kan man använda en rakkniv om man har en tatuering?

Om tatueringen är alldeles färsk, låt huden läka innan du använder rakkniv för att raka området.

Om huden redan har läkt finns det inget som hindrar att raka sig med rakkniv där man har en tatuering.

Raka huvudet

Ja, det går att raka huvudet med rakkniv, men att göra det på sig själv kräver viss övning. Jag rekommenderar att du införskaffar speglar som gör att du kan se dig själv bakifrån, så att du slipper raka baksidan av huvudet i blindo. När du väl har fått upp tekniken kommer du att kunna raka alla delar av huvudet även utan spegel.

Jag rekommenderar också att den som vill raka sitt huvud med rakkniv ser till att det är en rakkniv av hög kvalité och som är vårdad på rätt sätt, så att du verkligen har en vass och välfungerande rakkniv i din hand. Du behöver inte köpa en dyr kniv – men du behöver definitivt undvika de allra billigaste ”skräpknivarna”. Om du behöver göra ett avbrott mitt i huvudrakningen för att strigla kniven är detta ett dåligt tecken.

Sist men inte minst: glöm inte bort att vara extra försiktig kring öronen.

Ögonbryn

Ögonbrynshuden är känslig och svår att sträcka ut, så ögonbrynsrakning med rakkniv är något som bara riktigt erfarna och omsorgsfulla rakare bör överväga. Du kommer att hålla en kniv väldigt nära dina ögon och minsta misstag kan få stora konsekvenser.

Raka ben

Det går utmärkt att raka benen med en rakkniv, och man kan spara mycket pengar över tid eftersom rakhyvlar avsedda för rakning av benen brukar kosta en hel del och behöva bytas ut ofta.

Jag rekommenderar att du införskaffar en rakhyvel av hög kvalité, eftersom det är stora områden som ska rakas (särskilt om du även rakar över knät) och du inte vill behöva ta ständiga pauser för att strigla knivbladet.

Det är viktigt att man sitter på en stabil och säker plats, till exempel på golvet eller i ett badkar utan halkig badolja. Se till att du får vara ifred – en vuxen människa sittandes på golvet är fantastiskt intressant för barn och husdjur och du vill absolut inte råka skada dem eller dig själv med rakkniven när du blir knuffad på.

Preparera huden precis som när man ska raka ansiket, det vill säg rengör huden och blöt den med varmt vatten. Löddra sedan in huden med raktvål. Spänn ett hudområde och placera rakkniven med 30 graders vinkel. Raka medhårs. Raka en liten yta i taget medan du är nybörjare – att försöka raka stora områden i en enda rörelse ökar risken för att skära sig. Tryck inte kniven mot huden, den ska bara glida lätt över hudytan.